Selecteer een pagina

‘Jeetje jij hebt echt geluk’! of ‘wat een geluk heb ik vandaag’! Wat betekent GELUK eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat je gelukkig bent of geluk ervaart? Hebben we eigenlijk grip op geluk of overkomt het ons? Geluk… daar is maar één soort van. Hetgeen waar er ontelbaar veel van zijn noemen we interpretatie. Interpretatie zegt iets over de manier waarop je tegen dingen aan kijkt. Kunnen we dan zeggen dat geluk eigenlijk interpretatie is of misschien toch niet?

Als we geluk zichtbaar zouden maken is dat voor vele het klavertje vier, die op verschillende manieren een visuele uitstraling heeft en “geluk’ vertegenwoordigd. Maar als je aan verschillende mensen de vraag stelt ‘wat is geluk’ zul je veel verschillende antwoorden te horen krijgen. Iedereen heeft zo zijn eigen mening over geluk. Deze vraag zegt zoals eerder genoemd veel over de manier waarop mensen tegen dingen aankijken. En het bijzondere is dat wanneer je goed luistert de meeste mensen een antwoord geven op een heel andere vraag. Als je hen vraagt wat volgens hen geluk is, krijg je antwoord op vragen zoals:
•  Waar krijg ik een fijn gevoel van?
•  Welke mooie momenten kan ik me goed herinneren?
•  Welke mooie ervaringen ontroeren mij?
Dat zijn óók interessante vragen en een persoonlijk antwoord op wat iemand gelukkig maakt, kan heel oprecht en gemeend zijn.
Tegelijk zit er echter een denkfout in: want hoe kun je antwoord geven op de vraag ‘welke dingen maken mij gelukkig? ofwel ‘wat is de oorzaak van (mijn) geluk?’, terwijl je nog niet eens weet wat ‘geluk’ zelf is!

 

GELUK is een GEVOEL, je kunt het niet vastpakken, ergens neerzetten en het dan later weer komen ophalen…..het is ongrijpbaar!!

 

Toch vindt bijna iedereen geluk heel belangrijk en denken we er allemaal iets van af te weten. Dus wanneer je vind dat een ander ‘echt geluk’ heeft met bijvoorbeeld het winnen van een loterij zegt dat dan meer over jouw interpretatie, de manier waarop jij tegen iets aankijkt dan dat het daadwerkelijk geluk is? Als we terug gaan naar de definitie dat geluk een gevoel is kunnen we maar één ding concluderen………………

 

Laat je gedachten en interpretaties los, luister naar je gevoel en je weet wat GELUK is!!

Bronvermelding: geluksdocorandus.nl