Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen aan de kleurenreis met als aftrap één van mijn favoriete kleuren. De zonnestralen van de afgelopen dagen, de warmte die zij afgeeft (je begrijpt het, voor mij is de zon vrouwelijk) sluit mijn blog van vandaag hier goed op aan. De kleur van het leven, de zon en het vuur. Een artikel dat wordt gekenmerkt door twee uiterste….. Liefde en Woede. 

Vandaag is ROOD…………………het welbekende liedje van Marco Borsato dat veelvuldig gedraaid wordt op de radio. Een liedje dat gaat over liefde waarmee de kleur rood voor de veel mensen geassocieerd wordt. Een vurige kleur die hartstocht, opwinding, passie, romantiek en warmte met zich meebrengt. Maar naast deze warme emoties  brengt deze kleur ook een geheel andere emotie met zich mee zoals woede en boosheid. Strijd, offer, macht, gevaar, agressie, leiderschap en onrust. Waar denk jij aan bij de kleur rood?? Aan de verkeersborden op de weg die in alle duidelijkheid zijn aangegeven of de oerhollandse rode tulpen die in prachtige velden te zien zijn?

Kinderen en rood

Rood is een gewilde kleur in de creatieve wereld van kinderen. Zeker bij jonge kinderen wordt rood vaak gebruikt. Het potlood schreeuwt ‘pak mij, pak mij’ tegen het kind en een overvloed aan rood wordt zichtbaar op het papier. Het heeft weinig te maken met een lievelingskleur, maar alles met de heldere en duidelijkheid van deze kleur. De kleur rood heeft een stimulerende werking wat soms in het voordeel kan zijn, maar in combinatie met kinderen regelmatig een punt van discussie is. Bijvoorbeeld voor in de slaapkamer van kinderen wordt rood afgeraden. Toen ik zwanger was van mijn eerste kwam ik dit zelfs tegen in één van de 20 boeken die ik las om mij optimaal voor te bereiden op het ouderschap. Rood zorgt voor onrust en dat is alles wat je niet wilt voor je pasgeboren baby.

Effecten van rood

Ik beschreef het al even, de kleur van het leven. De kleur rood komt bij het eerste chakra aan bod, dat in verbinding staat met de aarde. Het eerste chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker. Wil je graag ‘gezien’ worden, trek dan rode kleding aan. De kans dat je meer opvalt met rode kleding is vele malen groter als met een andere kleur. Dit wetende is het geen wonder dat er grote merken zijn en verschillende politieke partijen die rood als hoofdkleur gebruiken.

Daarnaast wanneer je moe bent of overprikkelt is de kans groot dat je een afkeer hebt tegen rood en je meer aangetrokken voelt tot kleuren die rust en ontspanning geven. Tot slot leuk om te weten dat rood je eetlust verhoogt  en je gepassioneerder zou worden door deze kleur.

Nou is rood zeker niet mijn kleur, rode rozen vind ik prachtig maar daar houd het wel bij op. Toch bedenk ik me net dat ik bij het spelen van een gezelschapsspel altijd voor de rode pion kies???? Heeft vast iets te maken met opvallend zijn. Rood is overheersend en daarmee hoop ik natuurlijk kans te maken op de overwinning!!

Dus terugkomend bij de intro, heeft ROOD voor jouw met Liefde of met Woede te maken??