Vandaag is het zover, als kindercoach werk ik graag met creatieve middelen en KLEUR is daarbij een belangrijk onderdeel. Door middel van kleur kun je iets benadrukken, meer diepte geven of gevoel uitdrukken waardoor een werkstuk echt persoonlijk wordt. Wat is kleur? Wat kun je ermee? Hoeveel kleuren bestaan er nou eigenlijk? Omdat er een scala aan kleuren zijn en kleur veel meer is dan hetgeen dat je kunt zien neem ik jullie de komende weken mee in de wereld van kleur. 

Heb jij een lievelingskleur? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord ‘ja’ en is deze kleur favoriet omdat het jou een fijn gevoel geeft wanneer je aan deze kleur denkt, ernaar kijkt, misschien zelfs draagt of ermee tekent. Deze lievelingskleur is heel persoonlijk. Natuurlijk kunnen meerdere mensen deze kleur ook als lievelingskleur hebben, maar voor iedereen betekent het iets anders. Wat betekent deze kleur voor jou, denk er eens over na waarom deze kleur jou zo’n positief gevoel geeft.

Alles om ons heen heeft GEEN kleur

Echt wel, zul je denken; mijn broek is toch echt blauw, dat zie je toch?? Wanneer ik je vertel dat dit een supersnelle waarneming is van jou hersenen, geloof je me dan? Jou hersenen krijgen een signaaltje binnen en vertellen jou welke kleur het is, knap he! Licht is een trilling wat zo snel gaat dat wij mensen dat niet kunnen zien. Elke kleur heeft een bepaalde frequentie. Lichtfrequentie kan in oneindig kleine stapjes veranderen, hierdoor ontstaan oneindig veel kleuren.  ‘Alle kleuren van de regenboog’, dus om in getallen aan te geven hoeveel kleuren er bestaan kan ik je geen antwoord geven. Wat ik je wel kan vertellen is dat zwart en wit wat wij wel als kleur beschouwen eigenlijk geen kleur is. In het kort betekent het eigenlijk dat wit, licht is en dus geen kleur en zwart gebrek aan licht heeft en dus ook geen kleur.

Alle licht dat wij op aarde hebben en kennen, komt van de zon. We zien het licht van de zon als wit, maar eigenlijk bestaat dat witte zonlicht uit verschillende kleuren, Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en frequentie. We zien iets wit, als alle kleuren van de lichtstraal worden teruggekaatst. En we zien iets zwart als alle kleuren van de lichtstraal worden opgenomen door het voorwerp.
Zonder licht geen kleur! Kleuren zien we met onze ogen. Daarvoor bevat ons netvlies een groot aantal lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes, die op bepaalde golflengtes van licht reageren. Mensen die kleurenblind zijn missen bepaalde stoffen in die kegeltjes.
Het mengen van kleuren kan op twee manieren: optisch en materieel. Bij optisch mengen voegen we licht toe, bij materiaal mengen onttrekken we licht.

De zon is niet alleen onze belangrijkste energiebron als het om warmte gaat, maar ook als het om licht gaat. Soms, als het regent en de zon schijnt, zie je een regenboog verschijnen. We zien dan de ‘zeven kleuren van de regenboog’ (van buiten naar binnen): rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. (Er bestaat een ezelsbruggetje om de kleuren van de regenboog te onthouden? Dat ezelsbruggetje heet ROGGBIV: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet.)

Kleur en gevoel

Zoals ik al aan het begin schreef heeft kleur een duidelijke overeenkomst met gevoel. Kleur speelt in op je gevoel en iedere kleur geeft je een ander gevoel. Zo heb je koude kleuren zoals bijvoorbeeld blauw en warme kleuren zoals bijvoorbeeld rood. Kleuren kunnen erg bepalend zijn hoe je je voelt, waarschijnlijk draag je daarom vaak zwart of ben je dol op die groen trui?

Mijn kinderen vragen mij regelmatig wat mijn lievelingskleur kleur is, vrijwel direct antwoord ik dan ‘roze’. Betekent dat dan dan alles in mijn huis roze is of dat ik vaak roze kleding draag? Nee, in tegendeel……maar waarom is roze dan mijn lievelingskleur??? Ben je benieuwd waarom? In één van mijn volgende blogs vertel ik het jullie graag!!

bron: http://jansimons.nl/levoland/wereldorienterendedossiers/kleurenlicht/kleurenlicht.htm